Vissza

Kozák Luca országos csúcsjavításra készül a budapesti világbajnokságon

Az Európa-bajnoki ezüstérmes Kozák Luca bízik az edzőjében és az elvégzett munkájában. Doppingvétséggel gyanúsított legnagyobb ellenfele került pácba.

Mint immár tizennégy éve mindig, egy hónappal a budapesti atlétikai világbajnokság nagy kihívása előtt is Kozák Luca a kevésbé feszült Suba Lászlónál, az edzőjénél, pedig az elvégzett munka mennyisége és minősége miatt egyiküknek sincs oka az aggodalomra. Ráadásul a bevált szereposztáson sem változtattak, ami azt jelenti, hogy mesterénék dolga a munka, a versenyzés és a pihenés egyensúlyának kialakítása, másszóval a követendő út kijelölése, miközben a tavaly az Év Sportolónőjének megválasztott tanítványának „csak” futnia kell, azaz a közösen meghatározott célokat megvalósítania a 100 méteres gátfutásban. 


Közös munkájukat idén mégsem lehet szokványosnak vagy rutinszerűnek nevezni, mert van egy új és örvendetes komponens a képletben. Ami nem más, mint a hazai pálya előnye, a magyar szurkolótábor várhatóan, vagy inkább elvárhatóan fergeteges bíztatása. Másfél évtizedes közös törekvéseik így a hazai rendezésű világbajnokságon csúcsosodnak ki, erőt adva újabb feladatok megoldásához is.


Laci bácsi mindig aggódik, Luca az optimizmus megtestesítője


Versenyzőnek és edzőnek is voltak már külön-külön, és együtt is nehéz időszakai, amelyeken a kölcsönös bizalom, és a munkába vetett hítük segítette át őket.


„Laci bácsi sokkal többet aggódik nálam, rossz a kedve és ráncolja a homlokát, ha nem megfelelőek a felkészülés feltételei, de akkor is, ha sérülés akadályozza a teljes értékű munkámat” - nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Kozák Luca, akinek számára a szakmai és emberi csúcsot a tavalyi müncheni Európa-bajnokságon országos csúcsjavítással kiérdemelt második helye jelentette, a keserű csalódást pedig a tokiói olimpia, ahol az elődöntőben egyensúlyát veszítve elesett, így nem ért a célba.


„Az edzőmmel szemben, de soha nem ellene, engem a velem született optimizmusom és a céltudatosságom visz előre, ahogy legutóbb az országos bajnokságot megelőzően is, amikor 12.77 másodpercnél jobb időt céloztam meg, és 12.72-vel, az idei legjobbammal sikerült győzni.”


Sűrű mezőny gyülekezik, de lehet, hogy éppen a favorit nélkül

Luca szerint összehasonlíthatatlanul erősebb mezőny fog felvonulni a budapesti világbajnokságnak otthont adó Nemzeti Atlétikai központban annál, amelyből a tavalyi kontinensbajnokságon nagyot küzdve ezüstérmesként került ki.


„Még a sűrű szó sem fejezi ki hűen annak a társaságnak az erősségét, amelynek tagjaként a lehető legjobbat szeretném kihozni magamból. Tisztában vagyok azzal, hogy a csúcsformát idén is országos csúcsjavítással kell demonstrálnom, aztán hogy ebből milyen helyezésre futja, azt sokan kérdezik tőlem, de egyelőre magam sem tudom a választ. Támpontok persze akadnak. Az aktuális világrangsor hatodik helyezettjét mindössze hat századmásodperc választja el a 12.31 másodperces idővel az első helyen álló Puerto Rico-i Jasmine Camacho-Quinntől, aztán következnek a 12.40 körüli időt futók, utánuk meg egy újabb bolyban a 12.50-esek csoportja. 


Tavaly Münchenben 12.69 másodperces országos rekorddal jutottam a döntőbe, ahol csúcsbeállítással lettem második. Ebből is az a tanulság, hogy a budapesti világbajnokságon tényleg nagy szükségem lesz az egyéni legjobbam túlszárnyalására. Az esélyeimen aligha fog sokat változtatni, ha a világcsúcstartó és világbajnoki címvédő nigériai Tobi Amusant a holléti nyilatkozatával kapcsolatos mulasztása miatt valóban eltiltják, ezért nem is jöhet Budapestre.” 


Felkerekedik a Kozák-család, de Dzsudzsák is csatlakozik


„Családi hagyomány nálunk, hogy a nagy versenyekre a famíliából, a rokonságból és a baráti körünkből mindenki elkísér, aki csak teheti, és ez természetesen így lesz augusztusban is” – folytatta a 27 éves gátfutónő, akinek a gyorsaságára és a rutinjára a hazai színeket képviselő 4x100-as váltóban is számítanak.


„Szépszámú szurkolótáborom lesz, úgy tudom, hogy a szintén debreceni Dzsudzsák Balázs is nekem fog szorítani a helyszínen, ezért már most köszönet jár. Az én 30 napos felkészülési hajrámról pedig csak annyit, hogy a csütörtöki besztercebányai szereplésem után már csak csiszolgatni fogom a rajtomat és a gátas technikámat, az elvégzett sok munka után a hangsúly a formaidőzítésre fog átkerülni. 


Augusztusban, a világbajnokság előtt még egy külföldi szereplést szívesen vállalnék el, a dolgok jelenlegi állása szerint ez a tamperei verseny lesz. Igyekezni fogok vigyázni az egészségemre, bár a gyors munka nem éppen veszélytelen, a sérülést is megpróbálom elkerülni, de semmi szorongás, vagy lámpaláz bennem, jókedvű vagyok és az önbizalmam fokára sem lehet panasz” – mondta befejezésül a magyar atlétika büszkesége, a világbajnokságon felsorakozó hazai válogatott erőssége. 


Kozák Lucát másik két kitűnő gátfutónkkal, Kerekes Grétával és Tóth Annával együtt először augusztus 22-én este láthatjuk a Nemzeti Atlétikai Központban. A belépők a https://jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu/ oldalon szerezhetők meg.


Szalay Péter

Fotó: Zsigmond László

2023. július 20.