Vissza

A világ legjobb atlétái Székesfehérváron hangoltak a budapesti vb-re

Fantasztikus eredményeket hozott a keddi Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj, ahol a budapesti világbajnokságra készülő legjobb magyar atléták és a világsztárok is bombaformában versenyeztek.

A 2022-es telt ház után ezúttal is sokan voltak kíváncsiak az immáron 13. alkalommal megrendezett egynapos viadalra. A helyszín tizedik alkalommal is Székesfehérvár volt, ahová az atléták évről-évre szívesen térnek vissza.


A legnagyobb sztárok közül ezúttal is sokat sikerült a királynék városába csábítani. Az atlétika BL-jének számító Gyémánt Liga alatti szintet jelentő Gold-sorozatba tartozó viadalon ott volt a budapesti vb potenciális sprinter csillaga, Sha’Carri Richardson, aki két nappal sziléziai győzelme után ezúttal meglepetésre kikapott Julien Alfredtől 100 méteren.



A legnagyobb versenyt a férfi 400 méter hozta, amelyben a Memorial visszatérő vendége, Steven Gardiner diadalmaskodott. A bahamai klasszis 2015, 2017, 2019 és 2021 után ezúttal sem talált legyőzőre! Sőt, 43.74 másodperces eredménye nemcsak versenycsúcs volt, de egyben a világ idei leggyorsabb futása is. 


Szintén az egykörös távon nyújtott emlékezeteset Molnár Attila, aki pár nappal az U23-as Európa-bajnokságon szerzett bronzérme után állt ismét rajthoz. A 21 éves fiatal sprinter 44.98 másodperccel a 4. lett, beállítva a saját maga által tartott országos csúcsot, és teljesítve a párizsi olimpia kvalifikációs szintjét.


Másik nagy reménységünk, Takács Boglárka két ezüstéremmel térhetett haza a finnországi kontinensviadalról. Most alig négy századdal maradt el az ott elért 11.14 másodperces országos csúcsától. A Honvéd atlétáját ugyanúgy augusztus 20-án, délelőtt láthatjuk először hazai pályán a világbajnokságon, mint Molnár Attilát.



Az egy hónap múlva kezdődő világbajnokság legnagyobb magyar éremesélyese, Halász Bence is egyre biztatóbb formába kezd lendülni: Európa-bajnoki ezüstérmes kalapácsvetőnk 77,82 méteres idei legjobbjával a 3. lett Székesfehérváron. Őt a szám vb-selejtezőjében már az augusztus 19-i nyitó délelőtt láthatjuk, amit, ha sikerrel vesz, akkor nemzeti ünnepünkön délután állhat ismét dobókörbe a fináléban.


Hasonló program várhat a vb-n Bánhidi-Farkas Petrára is, aki 6,66 métert ugorva a 3. helyen végzett távolugrásban. A 2023-ban élete legjobb formájába lendülő Kerekes Gréta 12.92 másodperces új egyéni csúcsot ért el 100 méteres gátfutásban. Rá a vb-n először augusztus 22-én várhat komoly feladat, amikor a szám előfutamait rendezik vele, az előző Év női sportolójával, Kozák Lucával, és a friss U23-as Eb-bronzérmes Tóth Annával a rajtban.


Két 800-as futónk, Huller Dániel és Vindics Balázs szintén kitettek magukért, ahogyan az 1500 méteren élete legjobbját elérő Vindics-Tóth Lili is remek teljesítményt nyújtott.


A keddi viadal legnagyobb szupersztárjai közül Ryan Crouser 22,51 méteres teljesítménnyel nyerte meg a súlylökést. Az amerikai világrekorder augusztus 19-én este Budapesten ennél sokkal nagyobb dobásra is képes lehet! Shericka Jackson zsinórban harmadszor nyerte meg a Memorialt 200 méteren. 22.02-es győztes ideje megegyezik a tavalyival.


Az olimpiai és világbajnok Daniel Stahl legyőzte a vb-címvédő Kristjan Ceh-t diszkoszvetésben. Visszavágó augusztus 21-én este a Nemzeti Atlétikai Központban, amikor a női 100 méter elődöntőit és döntőjét is rendezik majd.


Már 250 000 jegy elkelt Magyarország történetének legnagyobb sporteseményére. Van olyan nap, amire már nem lehet jegyet kapni (augusztus 26. este), de a vb többi napja is számos érdekes sztorit és feledhetetlen pillanatot ígér.

2023. július 19.